Mitt samtal med Cambridge Analytica

För lite över en vecka sedan fick jag ett mail från Cambridge Analytica. Jag lär inte få fler.

Det känns väldigt relevant att berätta denna story, för lärande är viktigt. Så CA har alltså via forskare fått tag på massa persondata genom en app folk använt på Facebook för ett par år sedan, någon slags personlighets quiz. Du vet, sådana som folk älskar. Mer om detta kan du läsa om på valfri nyhetssite idag så jag tänker inte gå in mer på det.

Jag har länge varit nyfiken på CA, hade de något skumt för sig, eller hur var det? Jag läste i flera forum att folk hört de säga ”går du med oss så vinner du valet”. Sjukt obehagligt, kunde det verkligen stämma?

Så när jag blir nyfiken över något då blir jag svår att stoppa. Det jag främst var nyfiken över var om det var data från FB eller Google de bearbetade (som jag misstänkte), eller om det var något annat. Konkret som jag är gick jag direkt till källan. Inte med målet att köpa, utan med målet att förstå.

Eftersom jag jobbar med marknadsföring så visade det sig väldigt intressant för CA att prata med mig, de gillar tydligen marknadsförare. No big suprise there!

I ett telefonmöte berättade de för mig att de har två enheter inom bolaget, commercial och political. Commercial som jag pratade med stod separat från political.

Hmm lite synd tyckte jag då men ok.

De började sitt vanliga tugg men jag stoppade dem rätt snabbt med den klassiska frågan, vad har ni som ingen annan har? Vad får era marknadsföringslösningar att stå ut från andra?

Då började de berätta deras strategi. Så enkelt förklarat gör de först lite målgruppsanalyser med kunden som följs av datainsamling, följt av någon slags psykologisk individmärkning som slutligen avslutas med medieinköp och annonsering. Jag fick tyvärr inte veta exakt vilken data och HUR de praktiskt gjorde detta vid det mötet.

Med tanke på att svenska valet närmade sig så frågade jag om de hade många kunder i Sverige, men svaret jag fick var att de inte hade en enda, vilket kändes betryggande.

Men de poängterade att deras unikhet var inte hur de får in datan utan att de istället använder sig av världens främsta forskare inom beteende. Otaliga erfarna psykologer från universitetet som analyserade datan och hjälpte i sin tur annonsteamen att skräddarsy budskap efter budskap till rätt mottagare i rätt medium.

Vilket nu i efterhand när man läser mer om skandalen visat sig stämma.

Så, det var det. Vad har man lärt sig då? Kunskap är verkligen makt och vi som röstar och köper tjänster måste ständigt kämpa för att vara mer vaksamma och bli mer källkritiska för att förstå krafterna som vill påverka oss. Det är också tragiskt att se företag och marknadsförare som gör allt för pengar, etiken försvinner rätt ut genom fönstret. Här tycker jag svenska bolag står ut, då man enligt mig iaf inte tar till sig otvivelaktiga fasoner som är eller känns oetiska. Samt att GDPR intåget verkligen behövs. Trots att det blir jobbigare för mig som marknadsförare initialt.

Så var försiktiga där ute, jag tror inte detta är sista gången vi ser något liknande!

Lämna en kommentar