Netflix SuperHD och 3D snart i en TV nära dig!

Mer pixlar för pengarna
Mer pixlar för pengarna

Netflix i Sverige har lanserat SuperHD vilket ger dig en upplevelse av ”Full HD”. Kvaliten varierar beroende på din uppkoppling men Netflix lovar max 7 Mbit/s per ström (en BluRay ligger på ungefär 40 Mbit/s) vilket säkert kommer kännas som en höjning. Den relativt hårt komprimerade strömmen är säkert orsaken till att dom fick hitta på ett eget namn och inte använda Full HD som är en större standard.

Hur får man detta då?

Jo, enligt Netflix så måste din Internetleverantör vara med i Netflix Open Connect-nätverk samt att du har en enhet som stödjer detta.

För att kontrollera om du kan få tjänsten via din Internetleverantör besök denna sida men testet är långt från ärligt för tillfället. Open Connect principen bygger på att Netflix vill att alla större operatörer skall ställa ut Netflix CDN´s i deras egna nät, detta gör man för att cacha data och på så vis få ut en bättre upplevelse(mindre buffring) till slutkonsument samt att Netflix sparar mycket pengar. Detta är något som Google gör via Youtube och Netflix testar nu detta med ISPerna för att se om det går vägen. Det är nämligen så att Netflix vill att operatörerna skall stå för hela kostnaden som är rätt hög initialt. Operatörerna går med på att göra detta med Google, eftersom Youtube är så stort som det är, men Netflix är inte lika stora som Youtube, så man tvekar, men vi får se hur länge. Det är faktiskt så att det finns andra tjänster ute förutom Netflix och hade alla gjort på samma sätt så hade det inneburit stora kostnader för ISPerna.

Men hur kan då vissa få grönt ljus och andra som använder samma operatör få rött ljus?

Detta är något som man undersöker för tillfället och man kan med all säkerhet säga att det beror på olika anledningar som har att göra med peering och routing av trafiken. Därför kan du anta att trots att du får grönt ljus så betyder inte det att din ISP har satt in Netflix´s servrar i sina hallar. Vilket i längden kan bidra till att det kan bli buffer problem om flera börjar använda Netflix.

Det finns även saker som pekar på att om man använder några av de öppna DNSerna som OpenDNS eller Google DNS så får man rött ljus. Samt vid användning av Mediahint så kan Firefox visa fel värden.

Varför kan jag bara se Netflix SuperHD på Windows 8?

Detta är något som har fått många att bli sura på Netflix. Man kan idag använda tjänsten på enheter som AppleTV och spelkonsoler som i sin tur stödjer 1080p. Men skall man se det på sin PC så måste man ha Windows 8. Varför det är så har vi inte fått svaret på, men gissar vi så beror det säkert på DRM skyddet som återigen sätter sina käppar i hjulet.

Två saker som kommer till Sverige snart är 3D och family profiles.

Mer djup i bilden
Mer djup i bilden

3D funktionen finns redan i USA och lär komma till oss när som. Tekniken kräver självklart snygga solglasögon och vi lär få veta mer om tjänsten när den anländer. Dom i USA som har testat Netflix´s 3D tjänst säger att den fungerar helt tillfredsställande.

Dela upp tittandet med family profiles!

Anpassa efter tittaren
Anpassa efter tittaren

Detta blir rätt bra när man har en hel familj som tittar på Netflix. Man kan idag ha två olika enheter igång med samma konto, detta utnyttjas maximalt via att man loggar in och då får innehållet helt anpassat till tittaren. Barnen får endast sina favorit barnprogram och föräldrarna får sina Breaking Bad avsnitt snabbt tillgängliga.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s