Vad är frihet för dig?

freedom

Kampen för frihet & självständighet har fått oss människor att dra ut i krig och offra livet i kampen mot förtryck genom hela historien. Än idag fortsätter människor kämpa i frihetens namn. Det är såklart tveksamt hur mycket frihet man erbjuder när man attackerar ett annat land, men oavsett så är de flesta som drar ut i krig övertygade om att de gör det ”for the greater good” där frihet ofta hittas som orsaken.  Frihet är fundamentet för de som undertecknade den amerikanska självständighetsförklaringen 1776. Frihet var slagord och fundamentet för franska republikaner i revolutionens Paris. Frihet från förtryck, frossande och orättvisor. Vi är verkligen dåliga på att minnas, då det samtidigt under hela vår historia har skett samma sak. Där länder började styras av människor som vill ha kontroll på bekostnad av frihet vilket alltid orsakade friktion. Människor är väldigt petiga om att skydda sin frihet, ofta på bekostnad av andras. Bättre kan vi.

Sen hände något för 30 år sedan. Internet kom. För första gången uppkom ett globalt demokratiskt kommunikationsnätverk som inte styrdes av något land eller person. Riktig frihet, kan man säga. Men under åren som gick, så började detta revolutionerade verk begränsas, och nu återigen. Där vi, enligt det gamla talesättet offrar frihet för att känna lite säkerhet. Jag är orolig, att vi blir lurade. Som grodan i kastrullen som sakta kokades till döds, eftersom den inte kände den stigande värmen som ett hot. Sen när den ville hoppa ut, kunde den inte det längre, det var försent.

Varför gör vi detta då?

Delvis beror det på att vi än idag inte ser ”Internet” som livet. Riktiga livet. Men där har vi fel, då internet är en central del av våra liv idag. Sedan är det svårt att hålla reda på allt, vad betyder allting? Vem kan hålla reda på det när man måste se nästa avsnitt av Kardashians. Vi glömmer att vi ständigt måste vårda vår frihet, utan att inskränka den. För det är fundamentet för vilka vi är och vill vara. Det finns faktiskt saker i livet som är viktigare än andra.

”Ett samhälle som ger upp lite frihet för att vinna lite säkerhet, förtjänar varken eller och kommer att förlora bägge.”, ökänt citat som sägs ha yttrats av Benjamin Franklin.

Lämna en kommentar