Tibber – den smarta eltjänsten

UPDATE: 2020-04-08

Testa Tibber HÄR , få bonus och stötta bloggen!

Efter att ha använt Tibber i över ett år så kommer här en snabb recension. Det är främst två frågor som jag kommer försöka besvara:

  1. Är det billigare än min tidigare leverantör?
  2. Använder jag mindre ström än tidigare?

Jag har räknat på ett års förbrukning hos min tidigare leverantör som var Vattenfall vs ett års förbrukning av Tibber.

Huset:

  • 146m2
  • Medeltemp 22° C
  • Byggt 2009
  • Två våningar
  • Drivs av en frånluftsvärmepump
  • Golvvärme nere, radiatorer uppe.
  • Beläget i Malmö
  • Köpte el från Vattenfall 2016/17(rörligt avtal) & Tibber 2017/18.

Nedan följer datan:

Vattenfall 06/07 Tibber 07/08
Förbrukning för ett år 17992 kWh 15925 kWh
Kostnad 15,655.00 kr 11,235.00 kr
Pris per kWh 0,87 kr 0,71 kr

*Jag räknade inte med tillvalstjänsten Ngenic med engångsavgift för en smart termostat på 2495kr samt årsavgift på 480kr. Främst för att de flesta inte kommer använda en sådan hemma. Jag räknar alltså endast med förbrukningskostnad och Tibbers månadsavgift.

Slutsats:

Datan visar att jag har förbrukat mindre el under det år som jag använt Tibber, kan det ha att göra med Tibbers anpassning av min värmepump vet jag inte. Det är allmänt svårt att spekulera men jag gissar att det inte påverkade mycket då det säkert var en smula varmare senaste året än för 2 år sedan. Samtidigt som jag inte reste bort under vintern. När jag tittar på medeltemperaturer i Malmö den perioden så bekräftar det min teori.

Så, är det billigare? Njää, kanske men det är isf marginellt.

Spenderar jag mindre ström? Njaäääoo, kanske. Svårt att avgöra. Tibber säger att jag sparat massa ström i appen och att mitt hushåll är bättre än genomsnittet. Men man får inte exakt reda på vilka som ingår i mätmassan. Så tvek på den med.

Det går iaf inte sämre än förr, den fina överblicken i appen, samt att jag kan styra min värmepump och ”sänka” värmen när jag inte är hemma över en längre tid är en väldigt härlig detalj. Därför kommer jag behålla Tibber under en kommande framtid. En detalj till som är värd att nämna är deras kundtjänst, som jag har varit i kontakt med och som har varit lysande. Främst denna biten gör att de förtjänar att behållas. Service is king.

Om jag dock skall nämna en dålig detalj så är det att Ngenic termostaten är alldeles för dyr. Uteslutande den gör att man vill säga upp tjänsten. Det borde bara ingå efter man betalat en mindre engångsavgift, inte 4495kr som de förväntar sig.

Skriv gärna dina upplevelser av din leverantör i kommentarerna nedan.

————-

Det händer mycket på elmarknaden framöver, det är många förändringar som skall till och samtidigt som de gamla jättarna kämpar med att göra sig mer miljömedvetna och tar på sig fler tjänster att sälja (som telekom,  IOT etc) så kommer det upp nya företag som vill utmana status quo.

Därför tänkte jag att det hade varit trevlig att testa ett av dessa företag, nämligen Tibber. Tibber är en startuptjänst som grundades 2016 och som handlar ström åt dig utan att du behöver vara bunden till en traditionell elleverantör. Istället använder de en AI(Artificiell Intelligens) som handlar varje timme på en elbörs som heter Nordpool, där tydligen de flesta bolag köper el. De lägger inte på någon provision där utan du köper el för självkostnadspris, istället betalar du en månadsavgift för tjänsten på 39kr/mån.

Låter väl smutt? Eller hur?

Jag tog kontakt med bolaget som hade en modern chattlösning på sin sida och som väldigt servicemedvetet hjälpte mig med alla frågor jag hade. För i mitt fall ville jag också skaffa en Ngenic som kan styra min Nibe Fighter 310P frånluftsvärmepump och på det viset kontrollera temperaturen hemma via deras app. Något som lät som en väldigt bra idé(trots att det saknade HomeKit stöd).

Hur var det i praktiken då? Kort svar: Det får tiden utvisa, än så länge fungerar allting som utlovat, men jag måste dock vänta tills vintern för att kunna testa tjänsten fullt ut!

 

Tibber
Så här ser det ut när du tecknat tjänsten!

 

Efter man laddat ner appen och besvarat lite frågor så startar processen där Tibber för över elförbruknings avtalet till sig och kan på det viset kan styra priset. Nätavtalet betalar du fortfarande till din nätägare som har monopol.  Gillar du statistik så kommer du gilla Tibber, det är verkligen en fröjd att ha sådan enkel överblick över alla sina kostnader, vilket man får i detta fallet. Man kan t.ex. även jämföra kostnader med grannar som använder tjänsten för att på så sätt få en överblick om man kanske överkonsumerar energi. (Dock är detta lite otydligt idag då man inte får förklarat för sig hur stora hus de jämför med)

Det man också vill åt här är att se vilka enheter som är energislukare, detta kan man tyvärr inte göra just nu via tjänsten. Men något som känns självklart framöver. Det finns elmätare idag man kan köpa som t.ex. EON-kund som mäter individuella uttag, men de har ingen intelligens och drar själva ström. Man vill egentligen ha en smart elcentral som rapporterar och känner igen varje enhet och el uttag i en app. Något som troligtvis finns att köpa idag men kostar säkert också därefter.

Det tog en månad ungefär för tjänsten att komma igång helt och under tiden fick jag också min Ngenic på posten. Detaljerad instruktion till hur du kopplar in den hittar du på denna blogg. Det var lite meckigt att installera kopplingen till min värmepump men fungerade fint därefter.

Koppla
Ngenic appen förklarar i detalj hur man skall installera styrdosan. Jag valde dock att inte klippa sladden till utegivaren! Första du gör är att leta efter sockerbiten där utegivaren sitter!
sladd
Istället för att klippa av sladden till utegivaren och skala den kopplade jag till en gammal elsladd mellan Ngenic HUS-sockerbiten och värmepannan. Då slapp jag klippa och pilla!
Nibe Figheter 310P
Efter man installerat styrdosan kan det se ut såhär! Sockerbiten med hus på kopplar man till värmepannan och den med bild på granar kopplar man till utegivaren. Det spelar ingen roll vilket hål koppartrådarna sitter i.

När man startade pumpen igen så fungerade allting direkt, nu kunde jag via Tibber appen eller Ngenic-appen styra hur många grader jag ville ha som minst hemma!

Nu var det såklart dags att testa allting. Speciellt intressant var semester-läget där man kan sänka värmen hemma under tiden man är borta och ställa in vilket datum den skall vara varm igen. Like a dream! Detta kommer vi testköra ordentligt under vår vintersemester. Jag testade funktionen under sommaren också men eftersom det inte gick under 23 grader inomhus hela sommaren så jobbade ändå inte pannan och man kunde inte se någon nämnvärd skillnad.

Efter installation
Så här visade appen efter installationen var klar!

En intressant del man borde känna till med dessa automatiska styrningar är att den inte gör snabba förändringar i temperatur då detta drar mer ström. Istället vill man hålla en längre balanserad nivå för att hålla kostnader och upplevelsen på en jämn nivå. Så man skall inte sikta på att ha kallt på dagen när man är på jobbet för att öka på kvällen när man kommit hem.

Det kommer komma mer info i detta inlägg efter ett par månaders testande, men än så länge fungerar det utan konstigheter!

Positivt

  • Nytänkade affärsmodell
  • Bra app med full kontroll
  • Förhoppningsvis billigare i längden
  • Värmer huset när elpriset är lågt (kräver tillbehör)

Negativt

  • Tar bara emot kreditkortbetalningar och autogiro
  • Man hade velat ha ännu större överblick och funktioner, t.ex. kan jag hos min nätägare se längre bak i tiden än hos Tibber.
  • Man vill inte betala fast månadsavgift för Ngenic-enheten, den är också lite saftigt dyr

18 reaktioner till “Tibber – den smarta eltjänsten

      1. Hej Marko. Nej, jag har inte gjort någon sådan jämförelse – jag kopplade in ngenic rätt så snart efter att jag köpte huset, så jag har inte något ”före-data”

  1. Snubblade över ditt inlägg o måste bara fråga om du reflekterat över att en månadskostnad på 39 kr motsvarar en årsavgift på 468 kr… när jag senast tecknade elavtal kunde jag få ett ettårigt avtal utan påslag på spotpriset o utan årsavgift… även om jag hade fått ett påslag på spotpriset m 2 öre/kWH hade det motsvarat 400 kr vid en total förbrukning om 20000 kWh/år…

    Vad jag vill säga är att 39 kr/mån är en väldigt hög avgift…

    Och alla elhandelsbolag köper din el på nordpool, har du rörligt avtal är det spotpriset du får.

    1. Hej, klart man har reflekterat. Det finns såklart andra faktorer än bara pris. Enkel app, smidigheten i tillvalstjänster, genomtänkt statistik, värmer huset när elen är billigast osv. Fråga: Hur tjänar ditt elbolag pengar om de inte har påslag då?

  2. Hur är erfarenheten med Tibber efter vintern? Tänker mest på deras elpriser.

    Mvh
    Thomas

    1. Jag tänkte låta det gå ett år/två för att kunna göra ordentlig jämförelse. Så nu är det väl dags. Skall räkna på det och fylla på i inlägget när det är klart.

  3. känns ju som du räknat lite fel eller? .. 15655 kr / 17992 kwh = 0,87 kr / kwh för vattenfall. 11235 kr / 15925kwh = 0,705 kr / kwh för tibber. eller har jag missat nåt?

    1. Hej Jempe, efter att ha gått igenom min långa excel igen så ser jag att jag slarvat på sista raden.. Såklart att du har rätt. Jag måste ha varit trött i huvudet…Tack!

      1. Hej Marko, Tack för en bra genomlysning av Tibber. Jag har precis valt dem och håller på och lägger upp lite grunddata så att jag kan jämföra över tid. En fråga angående kommentaren ovan och kostnaden: i tabellen står nu de kostnader som Jampe noterade ovan, men i texten står det att Tibber var 23% dyrare. Missar jag något, eller är det bara att texten inte är uppdaterad? Jag får det till att Vattenfalls kWh-pris var 23% högre än Tibbers, inte tvärtom?

      2. Hej Johan! Tack för att du uppmärksammade detta. Jag skulle ta bort det stycket i förra vändan som Jampe noterade, men missade det. Nu är det korrigerat iaf! Thx

Lämna en kommentar