Fantastiska personer – Jackie Mitchell

Tjejen som slog ut Babe Ruth och Lou Gehrig

Den här artikeln handlar om att aldrig underskatta motståndaren, vilja, samt orättvisor.

Jackie skakar hand med Ruth!
Jackie skakar hand med Ruth!

28 mars, 1931 stod då 17 åriga Jackie på en halvblöt baseball plan, hon joggade runt och förberedde sig på en uppvisningsmatch mot självaste New York Yankees. Jackie som var en aktiv spelare i Chattanooga Lookouts och som sen barnsben spelat baseball var ansedd som en av de bästa. Förutom att hon var extremt duktig så var det en sak till som då var ovanligt med Jackie, hon var nämligen en tjej. Lite visste hon att det som skulle ske under matchen skulle ta henne till historieböckerna och om ett par år till Baseball Hall of Fame.

Denna regniga dag dock stod plötsligt denna unga pitcher mot en gigant, Babe Ruth. Men där alla trodde hon garanterat skulle misslyckas, lyckades hon. Hon klarade av det som få män har klarat innan henne. Inför en publik på 4000 personer lyckades Jackie “strika” ut Ruth som blev så frustrerad att han svor åt Jackie och fick bli ledd av banan av sina lagkamrater. Som att det inte var nog med detta så slog hon även ut järnhästen Lou Gehrig direkt efter Ruth. Dessa två är ansedda som två av tidernas bästa baseball spelare.

Männen skämdes så pass mycket så att inom ett par dagar efter hon slog ut Ruth och Gehrig blev kvinnor förbjudna att spela professionell baseball. Detta eftersom det ansågs för tufft för en tjej att utöva sporten.  Ett sorligt slut på en fantastisk händelse och det var först 1943 som kvinnor fick en egen professionell Allstar liga. Jackie la baseball på hyllan som 23 åring men blev för alltid ihopkopplad med denna dag.

En imponerande idrottare som visade att rekord är till för att brytas och att allting går bara om man vågar och vill tillräckligt hårt.Major League Baseball hade ett formellt förbud mot kvinnliga kontrakterade spelare mellan 1952 – 1992.

Jackie dog 1987, 75 år gammal.

Lämna en kommentar