Fiber, Kabel, ADSL, 3G och 4G Internet – Vad skall jag välja?

Internet är lite som el, man vill aldrig att det skall krångla, det skall vara billigt och det skall vara enkelt att hantera.
Samtidigt vill man ändå ha kvalité och maximal tillgång. Så frågan är hur mycket mer man skall betala för att få tillräckligt med kvalité och åtkomst? Hur vet man vilken teknik som är bra?

Enligt PTS H1 2011 så har det mobila bredbandet ökat bäst under den senaste tiden. Detta är helt naturligt eftersom trådlöst är mer praktiskt, upplevs enklare att installera än fast bredband, du har åtkomst till Internet ”överallt” och främst av allt är det inte dyrt längre. Man skall hellre inte glömma bort att telefonerna har gjort en revolution och när iPhone lanserades i juni 2007 såg man en tydlig ökning av 3G abonnemang. Varför har man inte endast 3G/4G då?

Vi kollar vidare…..

Fast bredband och skillnaden mellan Fiber och ADSL/Comhem?

ADSL och Kabel Internet har funnits länge och det var en revolution att slippa använda dialup anslutningar på 90-talet och istället köra Internet dygnet runt. Kopparkabeln har dock sina begränsningar och människan gillar inte begränsningar, vilket har gjort att Fibern började användas i stor skala.

Det finns två olika sätt att få fiber i Sverige, låst eller öppet. Vi i Sverige är långt framme och utbyggnaden av Öppna Stadsnät är ett bra exempel. Där äger oftast kommunerna fibernätet och låter andra kommersiella leverantörer som Bredband2, Alltele och Bahnhof leverera tjänster vilket oftast bygger ett priskrig som gör att du får en bättre tjänst fast för mindre pengar vilket alltid är roligt för slutkunden.

Det låsta varianten domineras främst av jättarna Telia och Bredbandsbolaget och handlar om att du endast kan välja något av dessa bolag för alla dina tjänster beroende på vem av dom som har byggt nätet.

Kortfattat så är ADSL/Kabel Internet bara bättre på en punkt, det är idag mycket mer utbrett och nästan varje hushåll kan få det.

Men på resten av värdena som pris, kvalité, hastighet, funktion, säkerhet och att det är framtidssäkert vinner fibern alltid.
Information om fiber:

  • Snabb – Med fiber kan man lätt komma upp i hastigheter på 40Gbit/s, vilket är tusen gånger snabbare är de snabbaste DSL-anslutningarna som finns idag, det är främst därför intresset för fiber ökar så drastiskt.
  • Gjord av glas – Fibern är inte känslig för elektriska störningar som t.ex. åska, medans elektriska signaler försvagas snabbt med ökande avstånd. Det innebär att även den som bor långt från själva anslutningspunkten får en lika bra förbindelse som den som bor nära.
  • Billigare och tunnare än koppartråd – Två stycken optiska fibrer kan transportera samma informationsmängd som hela Sveriges kopparnät för tele- och datakommunikation gör idag.
  • Säkrare – Optisk fiber är svårare att avlyssna eftersom de inte avger elektromagnetiska fält på samma sätt som elektriska ledare gör.
  • Ökar värdet på fastigheten – Bostadsmäklarna i Stockholm uppskattar värdeökningen av en villa med fiberanslutning och tillgång till kostnadseffektiva och bra tv, telefoni och bredbandstjänster till ca.50 000 kr. Dessutom gör fiberanslutningen att månadskostnaden för tv, telefoni och bredband blir ca.50 % lägre.
  • Framtidssäkert – I dagsläget använder privatkunder inte ens 1 % av den möjliga kapaciteten som finns i fibern. Detta gör att fiberanslutningen klarar framtidens krav och ger en stabil och säker tv, telefoni och bredbandstjänst många år framöver. Om man i framtiden vill ersätta fibern så behöver man inte gräva upp rören igen utan man kan istället dra ut fibern från ena änden och ersätta den med ny, vilket sparar på grävkostnader. Fibern är gjord av glas som i sin tur är gjord av kvartssand, något vi har gott om på jorden. Kopparen är slut om 50 år om vi bryter som idag.
  • Nobelpriset till fiberoptikens fader– Att fiberoptik är en teknik för framtiden bekräftas av att forskaren Charles Kao 2009 tilldelades Nobelpriset i fysik för sina banbrytande insatser inom fiberoptisk kommunikation.

Slutsats:

Hemma vill du ha fiber med en trådlös WIFI router och när du är ute vill du ha 3G via mobilen! (Inte 4G än för det är fortfarande för dyrt och täckningen är inte tillräckligt bra). Kvalitéskillnaden är så pass stor mellan 3G/4G och Fiber att det inte är värt att bara köra 3G hemma.

Min framtidsvision är dock att om 60-100 år så har människor i stora drag inte längre behov av fast Internet utan vi kommer mätta vårt stora bandbreddsbehov trådlöst, vi får se för vi behöver först och främst överleva all strålning;).

Kostnaden för ett stabilt paket blir ungefär 474 kr/mån, då får du 100/10 Mbit/s fiber hemma (275 kr) och ett mobilt abonnemang med 3G (199 kr).

Lämna en kommentar